Wat is de ideale kijkafstand voor je TV?

24 October 2021 | Auteur: KiJoo


Wat is de ideale kijk afstand voor je TV?

De kijkafstand tot je televisie heeft grote invloed op jouw TV-ervaring. Als je te dicht op het scherm zit, zie je de pixels zitten. Maar als je te ver van een TV zit, vervallen de details in het beeld. Kortom: ga op zoek naar de ideale kijkafstand. Laat dat nu net het onderwerp zijn van deze blog.

Hieronder lees je hoe je de ideale kijkafstand tot jouw televisie kunt bepalen.

Kijk afstand per inch maat

Dit is ons kijkafstand-advies per inch maat:

TV diagonaal   
Ideale kijkafstand
32 inch
97-138 cm
43 inch
131-185 cm
49 inch
149-211 cm
55 inch
167-236 cm
65 inch
198-281 cm
75 inch
228-323 cm


Je ziet dat we bij een grote TV een grotere TV afstand adviseren. Dat is nog eens een gemakkelijk ezelsbruggetje!

Hoe groot moet mijn TV zijn?

Je kunt de geadviseerde kijkafstand gebruiken om te bepalen hoe ver je je bank naar achteren of naar voren moet schuiven. Maar ook om te bepalen welke televisie het beste bij je past. Als je van tevoren weet wat de afstand is tussen je zitplaats en de TV, kun je op basis daarvan berekenen hoe groot jouw TV moet zijn.

Weet je nu al dat jouw bank binnen 2 meter staat? Dan vallen alle televisies boven de 49 inch al af. Met veel ruimte tussen je bank en de muur kies je beter voor een grotere TV. Maar als je dat niet wilt, kun je de ruimte ook wat anders inrichten.

Zet je bank bijvoorbeeld iets dichterbij zodat je niet te ver van het scherm af zit. Vul de lege ruimte achter je bank vervolgens op met een mooie kast of plant. Voilà: een ruimte die klein genoeg is om de volle 100% uit je TV te halen. 

Invloed resolutie op kijkafstand

De kijkafstanden zoals ze in de tabel hierboven staan zijn een goede richtlijn, maar nog niet perfect afgestemd op jouw televisie. De resolutie van je scherm heeft namelijk ook invloed op de kijkafstand.

Hierbij geldt: hoe hoger de resolutie, hoe kleiner de kijkafstand.

Kijk maar:

Type televisie 
Pixels
Ideale kijkafstand
Full HD
1920x1080
2-2,5 maal de TV diagonaal
Ultra HD 4K
3840x2160
1,2-1,7 maal de TV diagonaal
Ultra HD 8K
7680x4320
0,8 maal de TV diagonaal


Uitzonderingen op de geadviseerde kijkafstand

Bovenstaande adviezen zijn een richtlijn en je kunt hier gerust iets vanaf wijken. Je persoonlijke voorkeur is immers zeker zo belangrijk.

Zo hebben kinderen vaak de neiging om wat dichterbij de televisie te gaan zitten. Ze kunnen zich namelijk beter focussen op een korte kijkafstand dan volwassenen. Ook voor gamers merken we dat het vaak prettiger is wat dichter op het scherm te zitten. Je kunt dan gemakkelijker op gaan in het spel en de details zijn haarscherp.

Kijk je echter vaak voetbalwedstrijden? Dan kan het erg vermoeiend voor je ogen zijn als je dichtbij zit. Het volgen van een bal over het scherm gaat wat prettiger op meer afstand. Veel voetballiefhebbers gaan dan ook wat verder van hun TV zitten dan wat wij adviseren.

Het blijft een kwestie van persoonlijke voorkeur. Probeer thuis dus eens wat verschillende kijkafstanden uit. Dan kom je er vanzelf achter welke kijkafstand jij het prettigst vindt!

Contact

Twijfel je tussen verschillende modellen of over de beste plaats voor je televisie? Bel ons dan gerust via 0413 - 23 20 24 of mail naar info@kijoo.nl. We beantwoorden je vragen graag.