Levensduur koffiemachine

Levensduur koffiemachine

Staat u op het punt om een nieuwe koffiemachine aan te schaffen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de levensduur van het koffiezetapparaat. Sommige machines gaan namelijk langer mee dan andere. Dit heeft o.a. te maken met de bouwkwaliteit, het merk, onderhoud en het gebruik.

Maar hoe herkent u een koffiezetapparaat met lange levensduur? Waar moet u op letten? In deze blog leggen we het aan u uit.

Hoe lang gaat een koffiezetapparaat mee?

Hierboven las u al dat de levensduur van een koffiemachine afhangt van een aantal factoren: de bouwkwaliteit, het merk, het onderhoud en het gebruik.

Gemiddeld is de levensduur van een volautomatische koffiemachine tussen 3 à 6 jaar. En voor een filter koffiezetapparaat is de levensduur ongeveer 6 tot 8 jaar.

Maar er zijn ook uitzonderingen op de regel: sommige apparaten gaan wel 15 jaar mee. Dit is ook een kwestie van geluk hebben, maar in veel gevallen speelt de bouwkwaliteit en het onderhoud een rol. Laten we hier eens naar kijken.

De bouwkwaliteit van de koffiemachine

Een koffiemachine met een goede bouwkwaliteit is gemaakt van degelijke materialen die niet snel slijten. Ook zit de machine stevig in elkaar. Vooral de materialen die aan de binnenkant van het apparaat zijn gebruikt maken het verschil: denk aan het verwarmingselement, het melksysteem, de zetgroep en de koffiemolen.

Zijn deze van metaal gemaakt, dan zit u over het algemeen goed. Voor de buitenkant van het apparaat geldt dat een roestvrijstalen behuizing het langst mee gaat.

Onderhoud van het apparaat

Daarnaast hebt u met het onderhoud van het apparaat invloed op de levensduur. Vooral een volautomatische koffiemachine heeft regelmatig onderhoud nodig. Denk aan het ontkalken en reinigen van het melksysteem en de koffieleidingen. Het is dus belangrijk om het koffiezetapparaat schoon te maken.

Gelukkig zitten er vaak automatische reinigingsprogramma’s ingebouwd waarmee u het apparaat kunt reinigen. Voor een filter koffiezetapparaat is het vooral belangrijk om het apparaat regelmatig te ontkalken. Reinigt u uw apparaat regelmatig, dan verlengt u daarmee de levensduur.

Onderdelen vervangen

Een ander belangrijk punt is de beschikbaarheid van vervangende onderdelen. Zijn deze beschikbaar voor uw machine? Dan kunt u de defecte onderdelen (laten) vervangen en kan uw machine er weer een paar jaar mee door.

Het gebruik

Daarnaast hangt het er natuurlijk vanaf hoe vaak u het koffiezetapparaat gebruikt. Gebruikt u het apparaat slechts een keer per dag? Of zet u er dagelijks wel 10 of meerdere kopjes mee? Over het algemeen geldt: hoe vaker u het apparaat gebruikt, hoe belangrijker de bouwkwaliteit is.

Levensduur verschillende merken koffiemachines

Verder kan de levensduur van een koffiemachine verschillen per merk en per type. De levensduur van inbouw koffiemachines (zoals van Siemens) is in veel gevallen langer dan die van een vrijstaand apparaat.

Ook geldt dat de levensduur van een duurder merk en model (zoals een Jura of DeLonghi koffiemachine) vaak langer is. Meestal is er bij deze apparaten gebruik gemaakt van betere onderdelen en zit de machine technisch goed in elkaar.

De levensduur van een Jura koffiemachine kan soms wel 10 à 15 jaar zijn. Datzelfde geldt voor de levensduur van een DeLonghi koffiemachine en de levensduur van een Miele koffiemachine. Deze merken maken over het algemeen degelijke apparatuur die lang mee gaat.

Levensduur koffiezetapparaat: de conclusie

Na het lezen van deze blog weet u de dat meeste apparaten 3 à 6 jaar mee gaan, maar dat er ook uitzonderingen op de regel zijn. Vooral in het duurdere segment en bij de betere merken is de kans op een langere levensduur groter.

Wilt u meer weten over de levensduur en het onderhoud van koffiemachines? Neem gerust contact op met KiJoo. Onze specialisten adviseren u graag bij de aanschaf van een nieuw apparaat. Of bestel uw nieuwe koffiemachine direct via de shop!